Animal Farm

In Animal Farm grijpt een groep dieren de macht op de boerderij. Zij verjagen de mensen en beginnen zelf een nieuwe samenleving. Met nieuwe regels en nieuwe idealen. Lukt het hen om hun idealen vast te houden als ze in de praktijk een bedrijf moeten laten draaien?

George Orwell bedacht het idee voor Animal Farm toen hij in 1937 meevocht in de Spaanse Burgeroorlog aan de zijde van de communisten tegen de fascisten van Franco. Stalin beschuldigde de sub stroming van de communisten voor wie Orwell toen vocht –  ten onrechte – van geheime samenwerking met de fascisten. George Orwell stond perplex van deze machtspelletjes. Hij verliet het slagveld en besloot een satire te schrijven die de Sovjet Unie op de hak neemt. Orwell wilde dat de mensen weer oog zouden krijgen voor het democratisch socialisme.

Een fragment uit Animal Farm

Kameraden. Jullie denken toch niet dat wij varkens alleen maar aan ons zelf denken? Dat wij onszelf privileges geven? Dat wij egoïstisch zijn? Het tegendeel is waar.
De meesten van ons varkens houden niet eens van melk of appels. Ik persoonlijk heb echt een hekel aan melk, laat staan aan appels. Maar we moeten wel. Omdat we aan jullie denken. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat er in melk en appels stoffen zitten die 100% noodzakelijk zijn voor de gezondheid van varkens. Wij varkens zijn breinwerkers. Het hele management van deze boerderij hangt af van ons. Dag en nacht moeten wij waken over jullie welzijn. Dat vraagt veel van ons breinwerkers. Daarom , ten behoeve van jullie welzijn, drinken we de melk en eten we de appels. Ook al vinden we het niet lekker. Of walgen we er zelfs van. We doen dat voor jullie!